Fikri mülkiyet, telif veya fikri haklar olarak anılmaktadır. Bir tasarımın üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ifade etmektedir. Fikri mülkiyet bir kişi ve firmaya ait olan fikir ürünleridir. Söz konusu kişi veya firma tasarımını istediği gibi paylaşmayı veya istediği gibi kullanmayı kontrol edebilmektedir. Koruma süresi boyunca tüm haklar tasarım sahibine aittir.
Sınaî mülkiyet, tarım ve sanayideki buluşların, yeniliklerin ve özgün çalışmaların sahibi adına diğer mallardan ayırt edilebilmesi için tescil edilmesi ve böylece ürünü istediği gibi üretme ve satma hakkına sahip olması demektir. Bu gayri maddi bir haktır. Fikri ve sınaî mülkiyet hakları genellikle yedi grupta ele alınmaktadır.
- Fikir sanat eserleri
- Entegre devre topografyaları
- Yeni bitki çeşitleri üzerindeki ıslahçı haklar
- Patent
- Marka
- Coğrafi işaretler
- Endüstriyel tasarım Tescili
Sınaî ve fikri haklar sayesinde tasarım ürünlerin, tasarımı üreten kişi adına anılması sağlanmaktadır.
Logo tescil belgesi; logo ya da amblemin marka mülkiyeti haklarını belgeleyen marka tescil belgesidir. Marka tescil belgesi ile amaçlanan marka logosunun başka kişi veya kuruluşlar tarafından kullanılmasını engellemektir. Böylece markanın Fikri ve Sınaî haklardan doğacak olan maddi ve manevi zararlarının önüne geçilmektedir. Ayrıca marka tescil belgesi firmanın prestijini olumlu anlamda etkileyerek rekabetçi pazarlarda markanın gücünü artırmaktadır.
Marka Başvurusu
Marka başvurusu için istenilen belgeler;
1- Başvuru yapacak olan marka veya markaların logo, amblem, yazı karakteri ambalaj örneği ve etiketi
2- Tüzel kişiler tarafından yapılacak olan marka başvurularında açık adres, vergi dairesi, ticari unvan ve vergi numarasını gösteren vergi levhası
3- Gerçek kişiler tarafından yapılacak olan marka başvurularında başvuru yapacak kişinin t.c. Kimlik numarasının bulunduğu kimlik fotokopisi
4- Tescili yapılacak markanın hizmetlerinin listesi
5- Sözleşme ve varsa vekâletname
6- Marka tescil başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
Evrakların eksiksiz bir şekilde bulundurulması marka tescil öğrenme sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak sağlamaktadır.
Marka tescil işlemleri için hazırlanan tüm evraklar Türk Patent Enstitüsü’ne bırakılmalıdır. Evrakların eksiksiz bir şekilde doldurulması marka tescilleme başvurularının kabul edilmesine ve kesinlik kazanmasına olanak tanımaktadır. Kesinlik kazanılan tarihten sonra marka yetkili birimlerce koruma altına alınmaktadır. Fakat belgelerde bir problem gözlemlendiği takdirde evraklara yeniden düzenlemek için 2 ay süre verilmektedir. Bu süre içerisinde evraklarını düzgün bir şekilde düzenlemeyen firmaların marka tescil başvuruları iptal edilmektedir.