Türk Patent Tasarım Sorgulama

Türk Patent Tasarım Sorgulama


Türk patent tasarım sorgulama, Türk Patent ve Marka Kurumu için oluşturulmuş olan web sitesi üzerinden online olarak yapılabilmektedir. Bu işlemler sayesinde ürünün tescil ve tasarım aşamasındaki her bilgiye ayrıntılı bir şekilde ulaşılmaktadır. Yapılan bu hizmet ile tasarımcılar hem ekonomik açıdan hem de tasarruf sağlamak açısından hız kazanmaktadır.

Tasarım tesciline, yayın süresinden itibaren 6 ay süre ile itiraz edilebilmektedir. Tüzel veya gerçek kişiler ile ilgili kuruluşlarca Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan itirazlarda gerekçeler ayrıntılı olarak sunulmaktadır. Enstitü, kendisine yapılan bu itirazları gerekçeleri ile tasarım sahibine göndererek 3 ay içerisinde konu ile ilgili görüşlerini bildirmesini bekler. 

6 aylık itiraz süresi sırasında itiraz için adli mahkemelere dava açılabilmektedir. Tasarımların nasıl sonuçlanacağı beklenirken, itiraz edenin itirazının yazılı ibrazı zorunlu tutulmaktadır.

Tasarım tescili; tescillenen tasarım yetkili kurumlar tarafından korumaya alınmaktadır. Bu korunma sırasında tasarım sahibi pek çok avantaja ulaşmaktadır. Başvuru tarihinden 5 yıl son süre iken beşer yıllık dönemlerde yenilenen tescil işlemleri ile süre 25 yıla kadar uzatılmaktadır. 

Tasarım tescil süresinin dolması, tescilin yenilenmemesi veya tasarım sahibinin tescil haklarından vazgeçmesi gibi durumlarda tasarım tescili ile sunulan tüm haklar kaybedilmektedir. Bu duruma dikkat edilmelidir. Tasarım sahibi mutlaka tescil koruma süresi dolunca süreyi yenileterek koruma süresini uzatmalıdır.

“Hangi tasarımlar tescil edilir?” sorusuna ise şu cevabı vermek mümkündür; tasarımların endüstriyel tasarım ile korunma altına alınması için ilk şart, yeni ve sanayiye uygunluktur. Tasarımların tescil alabilmesi için rakiplerinden ayırt edici özelliklere sahip olması gerekir. Ne yazık ki edebiyat veya sanata dair eserler ve yazılım çalışmaları tasarım tescil işlemlerinin dışındadır.

Tasarımların izinsiz bir şekilde kullanılması, üretilmesi veya ticari amaçla kullanılması gibi durumların önüne geçmek amacıyla günümüzde tescil işlemleri ile üretilen veya ortaya çıkarılan her fikir, haklar ile koruma altına alınmakta ve tüm yasal hakları tasarım sahibine verilmektedir.

Patent; ortaya çıkan buluşun sahibini belirleyen belgedir. Bir ürünün veya tekniğin buluş olabilmesi için;

  1. Var olan bir tekniğin olması
  2. Var olan tekniğin aşılması
  3. Yeni ve sanayiye uygulanabilir bir buluş olması gereklidir.

Marka Patent Nedir?

Marka; bir firmanın ürün veya hizmetlerinin diğer bir firmanın ürünlerinden ayrılmasını sağlayan işaretler bütünüdür.

Marka patent kavramı farklı anlamlara gelen 2 durumdur. Bir ürünün patent alabilmesi için öncelikle marka tescili sonrasında patent tescili yaptırması gerekir. Tescil işlemlerinin yapılmasının ardından bir ürün için marka patentli ifadesi kullanılabilmektedir.

İlgili Hizmetler
İlgili Konular
Tasarımların Uluslararası Tescili

Endüstriyel tasarımların uluslararası tesciline ilişkin Lahey Sistemi tasarımcı için ekonomik, kolay ve etkin bir tescil sistemine duyulan ihtiyaç dolayısıyla ortaya çıkmıştır. Lahey sisteminin genel amacı kendi endüstriyel tasarım aldığımız ülke dış…

Devamını Oku

Endüstriyel Tasarım Tescili Lisansı

Endüstriyel tasarım tescil korumasını elde ettikten sonra, tasarım konusu ile ilgili olarak belirlenen coğrafyada tüm hukuki haklar başvuru sahibine ait olmaktadır. Başvuru sahibi 554 sayılı Endüstriyel Tasarım Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hük…

Devamını Oku

Tasarım Tescili Sorgulama

Tasarım tescili sorgulama, tasarım tescili yapılmadan önce oluşturulmuş olan tasarım tescil örneklerini incelemek için kullanılan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kullanılan bir servistir. Tasarım tescili sorgulama ekranı sayesinde ürünün tesci…

Devamını Oku

Tasarım Tescili Örnekleri

TPe web sitesi üzerinde tasarım tescil örnekleri ve tasarım tescil türleri bulunmaktadır. Tasarım tescil örnekleri tasarımın türüne göre değişen belgelerden oluşmaktadır. Tasarım yapmadan önce var olan tasarım örnekleri başvuru ekranı üzerinden incel…

Devamını Oku

Tasarım Tescil Ücretleri

Tasarım tescil ücretleri her yıl yeni ücretlendirmelere tabi tutulmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu güncel yıla ait ücretleri belirlemektedir. E-devlet üzerinden yapılan marka tescil, faydalı model başvuru, tasarım tescil başvuru gibi başlıkların…

Devamını Oku

Endüstriyel Tasarım Tescil Resimleri

Tasarım tescili için yapılan başvurularda kullanacağınız resimlerin çok büyük bir önemi vardır. Tasarım korumasının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için kullandığınız görselleri elinizden geldiğince en yüksek çözünürlükte sunmaya özen gösterin. Sundu…

Devamını Oku