Marka Sınıfları

Marka Sınıfları


Markanızın yada logonuzun ticari bir değer taşıması için marka tescili ettirip, markanızı ve logonuzu koruma altına almanız gereklidir.Ticari bir değer haline gelen markanızı satabilir, devir edebilir, rehin ve teminat gösterebilir, lisans hakkı verebilirsiniz. Markanızın hangi sektörde faaliyet göstereceği belirlenmeli  ve  markanızın tescil edilmeden önce detaylı araştırılması gereklidir.  Markanızın araştırılması Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen sınıf listesindeki emtialara göre yapılır.

Markanızın nasıl bir ürün olduğu ve hangi sektörde faaliyet gösterdiği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen  ait olduğu sınıfta koruma altına alınacaktır.

Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği 45 sınıf  mevcuttur.  marka sınıfları listesinde bulunan sınıflardan 1.den 35.e kadar olan bölüm malların üretimi için alınması gereken sınıflardır. 35 den 45 e kadar olan sınıflar ise  hizmet sınıflarıdır.

Marka tesciliniz için başvurduğunuz sınıflar haricinde bulunan diğer sınıflar için 3. Kişilerce marka başvurusu gerçekleştirilebilir. Yani sizin kullanmış olduğunuz aynı markayı farklı sektörde kullanan başka kişiler tescil alabilirler.Marka sınıflandırmasını yaparken, sınıflandırmayı ileriye yönelik yapmanız ve sonrasında yapabileceğiniz işleri ve faaliyet göstereceğiniz iş kollarını da ekleyerek sınıflandırma yapmanız önemli olacaktır. Farklı alanlarda markanızın kullanımı sizleri rahatsız edecek ise marka tescil korumanızı 45 sınıfın tamamında gerçekleştirerek tüm alanlar yönünden marka korumanızı sağlayabilirsiniz.

Marka tescil sınıflandırması belirlendikten sonra araştırma detayları sonucunda müsaitlik durumu bulunan markanız yada logonuz için başvuru sürecine geçilir. Marka yada logo başvuru işlemleri şahıs yada şirket adına gerçekleştirilebilir. Markanın kullanım hakları marka sahibi olarak kayıt edilen kişi  yada şirkete ait olacaktır. Başvurusu yapılan markanın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılacak olan inceleme süreci başlar. Tescil için uygun bulunan markalar 2 aylık marka bülteninde yayına sunulur. Yayın sürecinde itiraz girişi olmayan markalar için tescil kararı verilir. Tescil belge ödemesi gerçekleştirilerek 10 yıl süresince markanız koruma altına alınır.

Karar patent olarak faaliyet gösterdiğiniz alanları birlikte belirleyerek marka sınıfları için size yardımcı olmaya hazırız.

İlgili Hizmetler
İlgili Konular
Marka Nedir?

Marka nedir? kişi veya işletmelerin ürün ya da hizmetlerini tüketiciye sunmak, reklamını yapabilmek ve satışlarını arttırmak amacıyla önemli yere sahiptir. Marka seçimi kişi veya işletmeler için önemli olmakla beraber markanın akılda kalıcılığı ve an…

Devamını Oku

Com.tr Marka Tescili

Com.tr Uzantılı Alan Adı Nasıl Alınır? .com.tr uzantılı alan adı tescil işlemleri 23 Mart 2020 tarihinden itibaren tamamiyle ODTÜ’den BTK(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’ye devredilmiştir. Alan adı tescil işlemlerinde herhangi bir kural değiş…

Devamını Oku

Patent Başvurusu

Patent başvurusu öncesinde bilinmesi gereken iki konuyu netleştirelim. Telif hakkı ve patent hakkı, birbiri ile karıştırılan ancak özünde birbirinden farklı olan iki kavramdır. “Patent hakkı nedir?” sorusuna şu cevabı vermek mümkündür; patent hakkı,…

Devamını Oku

Marka Vekili

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun açmış olduğu sınavlarda başarılı olan kişi marka vekili olmaya hak kazanır. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vekili olabilmek için T.C. vatandaşı olmak, fiili ehliyeti olmak, en az 4 yıllık lisans mezunu olmak, yüz kıza…

Devamını Oku

Marka Tescil Başvurusu

Ürün ya da hizmetlerin ismi ve logosu, marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Bu sebeple kullanılan ya da kullanılacak olan markanızın tescil başvurusunu hemen yaparak marka koruma sürenizi başlatabilirsiniz. Marka tescil başvurusundan önce il…

Devamını Oku

Marka Tescili Sorgulama

Kullanmış olduğumuz isimlerin markalaşması ve bu markaların tescil edilmesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından vekil firmalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Karar Patent olarak markalarınızın sorgulanmasını ücretsiz olarak gerçekleştirmekteyiz.…

Devamını Oku

Marka Başvurusu

Ürün ya da hizmetler de kullanılan kelime, logo ya da işaretlerin tümü marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Marka tescil işlemleri için Türkiye’de yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Markanızın tescil işlemleri için öncelikle Türk…

Devamını Oku

Marka Başvuru Sorgulama

Marka başvuru sorgulama müracaat etmek istediğiniz marka ismine göre türk patent ve marka kurumunun marka sorgulama sisteminde benzer yada birebir bir marka müracaatı olup olmadığını teyit etmek amaçlı yapılan, yapılması gereken kontroldür.Tescil edi…

Devamını Oku

Uluslararası Marka Tescil

Marka tescili dolayısı ile elde edilen haklar, genel itibarıyla yalnızca yapıldığı ülkede koruma sağlar. Markanın uluslararası düzeyde koruma altına alınabilmesi için uluslararası marka tescili yapmak gerekir. Bunun için ise Madrid Sistemi tercih edi…

Devamını Oku

Marka Takip

Marka, kişi veya firmaların isim, logo, renk, kelime ve kişi adlarını başkalarından ayıran her türlü işarettir. Marka tescili ile markanızı ya da logonuzu koruma altına alarak tüm kullanım haklarını elde edebilirsiniz. Patent bulunan bir buluşun üret…

Devamını Oku