X

Fikri ve Sınai Haklar

Fikri ve Sınai Haklar


Fikri mülkiyet, telif veya fikri haklar olarak anılmaktadır. Bir tasarımın üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ifade etmektedir. Fikri mülkiyet bir kişi ve firmaya ait olan fikir ürünleridir. Söz konusu kişi veya firma tasarımını istediği gibi paylaşmayı veya istediği gibi kullanmayı kontrol edebilmektedir. Koruma süresi boyunca tüm haklar tasarım sahibine aittir.

Sınaî mülkiyet, tarım ve sanayideki buluşların, yeniliklerin ve özgün çalışmaların sahibi adına diğer mallardan ayırt edilebilmesi için tescil edilmesi ve böylece ürünü istediği gibi üretme ve satma hakkına sahip olması demektir. Bu gayri maddi bir haktır. Fikri ve sınaî mülkiyet hakları genellikle yedi grupta ele alınmaktadır.

  1. Fikir sanat eserleri
  2.  Entegre devre topografyaları
  3. Yeni bitki çeşitleri üzerindeki ıslahçı haklar
  4. Patent
  5.  Marka
  6. Coğrafi işaretler
  7. Endüstriyel tasarım Tescili

Sınaî ve fikri haklar sayesinde tasarım ürünlerin, tasarımı üreten kişi adına anılması sağlanmaktadır.

Logo tescil belgesi; logo ya da amblemin marka mülkiyeti haklarını belgeleyen marka tescil belgesidir. Marka tescil belgesi ile amaçlanan marka logosunun başka kişi veya kuruluşlar tarafından kullanılmasını engellemektir. Böylece markanın Fikri ve Sınaî haklardan doğacak olan maddi ve manevi zararlarının önüne geçilmektedir. Ayrıca marka tescil belgesi firmanın prestijini olumlu anlamda etkileyerek rekabetçi pazarlarda markanın gücünü artırmaktadır.

Marka Başvurusu

Marka başvurusu için istenilen belgeler;

1- Başvuru yapacak olan marka veya markaların logo, amblem, yazı karakteri ambalaj örneği ve etiketi

2- Tüzel kişiler tarafından yapılacak olan marka başvurularında açık adres, vergi dairesi, ticari unvan ve vergi numarasını gösteren vergi levhası

3- Gerçek kişiler tarafından yapılacak olan marka başvurularında başvuru yapacak kişinin t.c. Kimlik numarasının bulunduğu kimlik fotokopisi

4- Tescili yapılacak markanın hizmetlerinin listesi

5- Sözleşme ve varsa vekâletname

6- Marka tescil başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Evrakların eksiksiz bir şekilde bulundurulması marka tescil öğrenme sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak sağlamaktadır.

Marka tescil işlemleri için hazırlanan tüm evraklar Türk Patent Enstitüsü’ne bırakılmalıdır. Evrakların eksiksiz bir şekilde doldurulması marka tescilleme başvurularının kabul edilmesine ve kesinlik kazanmasına olanak tanımaktadır. Kesinlik kazanılan tarihten sonra marka yetkili birimlerce koruma altına alınmaktadır. Fakat belgelerde bir problem gözlemlendiği takdirde evraklara yeniden düzenlemek için 2 ay süre verilmektedir. Bu süre içerisinde evraklarını düzgün bir şekilde düzenlemeyen firmaların marka tescil başvuruları iptal edilmektedir.

 

İlgili Konular
Patent Hakkı Nedir?

Pek çok buluş sahibinin “Patent nedir? Patent hakkı nedir?” Gibi sorular sorduğu bilinmektedir. Patent, buluş ve fikirlerin belli bir süre ile tüm kullanım haklarının buluş sahibine ait olma durumudur. Çoğunlukla patent suresi 100 yıl gibi bir süre o…

Devamını Oku

Türk Patent Sorgulama

Öncelikli olarak “Patent nedir?” sorusuna değinmekte fayda vardır. Patent, bir buluş ya da tasarımın tüm yeniliklerinin bir şirket veya bir kişiye ait olmasını resmileştiren belgedir. Bir ürün ya da tasarımın patentini alma durumunda satış, üretim ve…

Devamını Oku

Marka Patent Sorgulama

Marka Patent Sorgulama işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından oluşturulmuş veri tabanından yapılmaktadır. Öncelikle markanın tescile konu olup olmadığı ve ayırt ediciliğinin kontrol edilmiş olması gereklidir. Mark Patent Sorgulama işlemi ya…

Devamını Oku

Faydalı Model Patent Farkı

Faydalı model; yeni ve sanayiye uygulanabilen her gelişme faydalı model ile korunmaya alınmaktadır. Kimyasal formül, yöntem ve sistemler faydalı model tescili ile koruma altına alınamazlar. Bu işlemler için kişi veya kurum mutlaka patent başvurusu ya…

Devamını Oku

Tasarım Tescil

Daha önce kamuya açılmamış, yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olma şartlarını taşıyan tasarımların kullanılma hakkının sahibinde olmasını sağlayan durum tescil işlemleridir. 6769 sayılı Kanuna göre bir buluşun tescil edilebilmesi için yeni ve ayırt…

Devamını Oku

Türk Patent Marka Sorgulama

Türk Patent Marka Sorgulama İşlemleri Türk patent marka sorgulama yaparken öncesinde tasarım veya buluşun bir benzerinin daha önceden yapılıp yapılmadığından emin olunması gerekir. Burada buluş sahibinin titiz bir araştırma yapması gerekir. Çünkü ben…

Devamını Oku

İsim Patenti Alma

İsim patenti alma , o ürün veya hizmeti koruma altına almaktır. İsim patenti olarak geçen tarafınıza ait markanın tescil edilmesidir. Kullanılan veya kullanılacak olan markanızın isim patenti için başvuru yaparak hemen koruma süresini başlatabilirsin…

Devamını Oku

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir

Endüstriyel tasarım, bir tasarımın endüstri sektöründe kullanılabilmesi ve sanayiye uyarlanabilmesi için yapılan tasarımları kapsamaktadır. Tasarım ürünlerinin üzerinde şekiller, çizgiler, süslemeler vb. unsurlar bulunuyorsa ve daha önce bu şekilde b…

Devamını Oku

Uluslararası Patent Sorgulama

Uluslararası patent sorgulama işlemi, patentin alınıp alınmadığı veya hangi ülke sınırları içerisinde alındığını belirten bir aşamadır. Patent tescili yaptırmadan önce kişi veya kurumun patent sorgulama işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Çünkü patent…

Devamını Oku

Online Patent Sorgulama

Günümüzde her işlem için kurulmuş olan web siteleri vardır. Patent, marka, isim hakkı ve faydalı model gibi işlemlerin sorgulama ve bilgileme işlemleri için kurulmuş online patent sorgulama sitesi de bunlardan biridir. Bu siteler üzerinden patent işl…

Devamını Oku

Marka Tescil Fiyatları

Marka kişi veya firmaların isim, logo, renk, kelime ve kişi adlarını başkalarından ayıran her türlü işarettir. Marka tescili ile markanızı ya da logonuzu koruma altına alarak tüm kullanım haklarını elde edebilirsiniz. Marka başvuruları şahıs ya da şi…

Devamını Oku

Marka Tescil Başvurusu Nereden Yapılır?

Marka tescil başvurusu için, bireysel olarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak, dilerseniz vekil atayarak, dilerseniz de karar patent firması aracılığı ile başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Marka tescil işlemlerinde karar patent size hızlı v…

Devamını Oku

İsim Hakkı Sorgulama

Yer almış olduğunuz sektörde istikrarlı bir başarı yakalayabilmenizin ilk adımlarından biri de hizmet ve ürünlerinizi en güvenli bir biçimde lanse edecek güçlü ve doğru bir isme sahip olmanızdır. Benzersiz ve ayırt edici profesyonel bir isme sahip ol…

Devamını Oku